Om matematiklektion.se

Den här sidan är ett projekt som jag bedriver vid sidan av mitt arbete som gymnasielärare på en gymnasieskola i mitten av Sverige. Den är tänkt som ett stöd till dig som läser någon av gymnasiekurserna och innehåller främst filmer som är inbäddade från youtube samt övningar och arbetsblad. Det är viktigt att påpeka att dessa filmer är tänkta för att underlätta din förståelse men till syvende och sist så är det du som måste förstå och grubbla tills du förstår hur det hänger ihop. Matematik är ett hantverk som kräver både förståelse och hantverksmässigt kunnande och det finns ingen genväg till den senare av dessa två. Det krävs att du lägger ner mycket tid på att räkna och öva tills du har övat upp den där hantverksmässiga delen som gör att du inte gör alltför många enklare räknefel och även har övat upp en viss snabbhet i din räkning. Min erfarenhet säger att många elever nöjer sig när man räknat en uppgift rätt och då tror sig kunna den typen av räkning. I själva verket ska du då fortsätta tills du automatiserat flera steg och kan göra det utan alltför stor ansträngning. Ta en likhet med att cykla, när kan man säga att man kan cykla? När man kan åka 10 meter utan att ramla? Nä, inte så va. Kanske när man cyklat varje dag i flera dagar utan att ramla. Tänk så med matematik också, när du har räknat i flera dagar utan att ha haft fel, då kan du det på allvar.

Ifall du kör fast är din lärobok ett utmärkt hjälpmedel också. Att titta på exempel är ohyggligt lärorikt och inte bara när du kör fast, även annars. Om det är något i filmen som du inte förstår eller tycker är rörigt, skriv gärna en kommentar så ska jag se ifall jag kan hjälpa dig att skapa klarhet.

Hoppas du har nytta av min sida.
Johan
[ratings]

One thought on “Om matematiklektion.se
  1. Hej,

    Nu hade jag inte turen att ha dig som lärare i matematik, men jag stötte på dig genom youtube, ville bara tacka dig för otroligt bra förklarat i filmerna, tack så jätte mycket för att du delar med dig av din otroligt bra pedagogik och kunskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*